Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jemelianov: Ukrajinská armáda sa správa ako okupačná

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Vadim Ghirda

Incident v meste Kosťantynivka v ukrajinskej Doneckej oblasti je jasným znamením, že vládne sily sa na územiach, ktoré kontrolujú, správajú ako "okupačná armáda".

Moskva 17. marca (TASR) - Incident v meste Kosťantynivka v ukrajinskej Doneckej oblasti je jasným znamením, že vládne sily sa na územiach, ktoré kontrolujú, správajú ako "okupačná armáda". Vyhlásil to dnes poslanec ruskej Štátnej dumy za stranu Spravodlivé Rusko Michail Jemelianov.

Jeho kritika sa týkala pondelkového incidentu v Kosťantynivke, kde obrnený transportér zrazil ženu s dvoma deťmi. Jedno z detí, osemročné dievča, následkom zranení podľahlo. Podľa agentúry TASS je žena vo vážnom stave.

"Toto je ten druh postoja, ktorý majú voči miestnym civilistom. Dovolia si opití jazdiť v obrnených transportéroch a zrážať civilistov. Navyše, ako viete, miestnej polícii nariadili použiť strelné zbrane proti vlastným ľuďom," povedal Jemelianov.

V súvislosti s tragickým incidentom bola Kosťantynivka v noci nadnes dejiskom nepokojov. Skupina približne 100 ľudí sa zišla pred internátom miestnej priemyslovej školy, kde sú ubytovaní vládni vojaci, a žiadala vydanie posádky transportéra. Okrem toho pred budovou podpaľovali pneumatiky a rozbíjali okná. Krátko po polnoci polícia získala kontrolu nad situáciou v meste.

Ukrajinské ministerstvo vnútra medzičasom informovalo, že posádku transportéra previezli do Kramatorska, kde sa bude prípad vyšetrovať.

Ministerstvo prisľúbilo dôkladné prešetrenie incidentu a potrestanie vinníkov. Súčasne vyzvalo miestnych občanov, aby sa nedali zneužiť na provokácie proruských separatistov, ktorí "využívajú akúkoľvek zámienku na destabilizáciu situácie v prifrontových mestách".

Šéf doneckej regionálnej administratívy Olexandr Kychtenko podľa TASS oznámil, že pohyb obrnených vozidiel obmedzia. "Budú naplánované nové trasy. Pásové vozidlá nebudú môcť vyjsť na cesty. Budú prepravované iba nákladnými autami. Bude to platiť na celom území Doneckej oblasti, ktoré kontrolujú ukrajinské orgány," dodal Kychtenko.