Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Al-Káida publikovala časopis s radami pre islamistických militantov

Časopis predkladá aj zoznam 11 verejne známych osôb zo Západu, vrátane britského spisovateľa Salmana Rushdieho, ktoré sú "hľadané živé alebo mŕtve za zločiny proti islamu".

Rijád 2. marca (TASR) - Islamistické hnutie al-Káida Arabského polostrova (AQAP), najaktívnejšia frakcia al-Káidy, uverejnilo v angličtine napísaný časopis, ktorý budúcim militantom radí, ako podpaľovať autá a vyvolávať dopravné havárie. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

Časopis, ktorý sa objavil v elektronickej podobe na rôznych militantných webových stránkach, takisto vyzýva Francúzsko na stiahnutie svojich jednotiek z Mali. Predkladá aj zoznam 11 verejne známych osôb zo Západu, vrátane britského spisovateľa Salmana Rushdieho, ktoré sú "hľadané živé alebo mŕtve za zločiny proti islamu".

Na zozname možno nájsť aj mená holandského politika Geerta Wildersa a kanadsko-somálskej aktivistky Ayaan Hirsi Aliovej, ktorí sú ostrými kritikmi islamu, ako aj amerického duchovného Terryho Jonesa, ktorý zorganizoval verejné spálenie koránu.

Hnutie AQAP, so základňou v chudobnom a zákon nerešpektujúcom Jemene, sa v minulosti pokúsilo zostreliť medzinárodné dopravné lietadlá. Vlády západných krajín ho považujú za nebezpečenstvo pre okolité štáty Perzského zálivu, ako aj pre hlavné lodné trasy tankerov.