Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Jemenská al-Káida sa vyhráža USA a Saudskej Arábii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Saudská Arábia a Spojené štáty vykonali začiatkom tohto mesiaca popravy niekoľkých militantov.

Saná 11. januára (TASR) - Odborník na výrobu bômb z jemenskej odnože al-Káidy, Ibráhím bin Hasan Asírí, sa vyhráža Saudskej Arábii a Spojeným štátom pomstou za popravu niekoľkých militantov, ktorú vykonali začiatkom tohto mesiaca v Saudskej Arábii. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Asírí uviedol vo zvukovej nahrávke zverejnenej dnes v oficiálnom médiu tejto organizácie, že militantov popravili, lebo bojovali proti "križiakom" okupujúcim Arabský polostrov. Expert na bomby sa zaprisahal, že bude pokračovať v boji proti Amerike, a uviedol, že so Saudskoarabmi sa vyrovná "inak", ale nespresnil ako.

Asíri podľa vyšetrovateľov skonštruoval dômyselné bomby, použité v roku 2009 pri nevydarenom pokuse odpáliť americké dopravné lietadlo a pri neúspešnom pokuse o atentát na vtedajšieho saudskoarabského námestníka ministra vnútra.

Saudská Arábia začiatkom tohto mesiaca popravila 47 ľudí, vrátane niekoľkých militantov z al-Káidy, pričom išlo o najväčšiu hromadnú popravu od roku 1980. Rijád zároveň popravil aj významného opozičného šiitského duchovného Nimra an-Nimra, čo vyvolalo diplomatickú krízu v danom regióne.