Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nálet koalície zasiahol v Jemene autobus: Zahynulo množstvo detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri nálete utrpelo zranenia najmenej 43 osôb.

Saná 9. augusta (TASR) - Najmenej 39 ľudí vrátane množstva detí prišlo vo štvrtok o život pri nálete koalície arabských štátov vedenej Saudskou Arábiou, ktorý na severe Jemenu zasiahol školský autobus. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa zdravotnícke zdroje jemenských povstalcov.

Väčšinu obetí tvoria deti vo veku do 15 rokov. Pri nálete utrpelo zranenia najmenej 43 ďalších osôb.

Miestni obyvatelia uviedli, že autobus viezol žiakov, ktorí smerovali do letnej školy. Nálet ich zasiahol blízko trhoviska v provincii Saada, ktorú ovládajú povstalci.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) na sociálnej sieti Twitter uviedol, že jedna z miestnych nemocníc "prijala desiatky mŕtvych a zranených" po útoku na autobus vezúci deti, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno.

Jemenskí povstalci - polovojenské oddiely známe ako húsíovia - bojujú s podporou Iránu proti medzinárodne uznanej jemenskej vláde. Tú podporuje vojenská koalícia arabských štátov pod velením s Jemenom susediacej Saudskej Arábie. Na jej územie húsíovia v posledných mesiacoch odpálili už niekoľko desiatok rakiet.

Občianska vojna v Jemene trvá už vyše tri roky, od marca 2015. Výsledkom konfliktu v najchudobnejšej krajine arabského sveta je už viac než 10.000 mŕtvych, vyše dva milióny vysídlených osôb a v súčasnosti celosvetovo najhoršia humanitárna kríza.