Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri nálete v Jemene zahynulo 12 členov jednej rodiny

Jemen. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mesto Hudajda je domovom najväčšieho prístavu v krajine, z ktorého prúdi pre milióny civilistov na pokraji hladomoru väčšina humanitárnej pomoci.

Hudajda 3. apríla (TASR) - Dvanásť členov jednej rodiny vrátane siedmich detí zahynulo pri pondelňajšom nálete koalície pod vedením Saudskej Arábie v pobrežnom meste Hudajda v rovnomennej západojemenskej provincii. Informovali o tom zdravotníci a svedkovia.

Podľa nich sa terčom útoku stal dom, v ktorom žili vysídlenci z iných provincií.

Hovorca koalície pre agentúru Reuters uviedol, že správu o obetiach berú "veľmi vážne" a bude predmetom vyšetrovania.

Mesto Hudajda je domovom najväčšieho prístavu v krajine, z ktorého prúdi pre milióny civilistov na pokraji hladomoru väčšina humanitárnej pomoci. Prístav, ktorý ovládajú Iránom podporovaní šiitskí povstalci - húsíovia, nebol terčom náletu.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď húsíovia postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu.

Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili o život tisíce civilistov a dostali Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, na pokraj hladomoru.