Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce Jemenčanov žiadali ukončenie vojny, ktorá trvá už rok

Desaťtisíce Jemenčanov sa dnes zišli na demonštrácii v hlavnom meste Saná, aby žiadali ukončenie vojny, ktorá touto chudobnou arabskou krajinou zmieta už rok. Foto: TASR/AP

Protest sa konal v deň prvého výročia začiatku intervencie voči jemenským šiitským povstalcom, ktorú 26. marca 2015 spustila prevažne sunnitská koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Saná 26. marca (TASR) - Desaťtisíce Jemenčanov sa dnes zišli na demonštrácii v hlavnom meste Saná, aby žiadali ukončenie vojny, ktorá touto chudobnou arabskou krajinou zmieta už rok.

Protest sa konal v deň prvého výročia začiatku intervencie voči jemenským šiitským povstalcom, ktorú 26. marca 2015 spustila prevažne sunnitská koalícia vedená Saudskou Arábiou. Boje si odvtedy vyžiadali už vyše 6200 mŕtvych a 29.000 zranených.

Podľa agentúry Reuters bola dnešná demonštrácia v Saná jedným z najväčších masových zhromaždení od protestov takzvanej arabskej jari z roku 2011, ktoré v Jemene donútili k odstúpeniu dlhoročného autoritatívneho prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Na dnešnom zhromaždení v Saná - prvýkrát od začiatku saudskoarabskej intervencie - verejne vystúpil aj exprezident Sálih, ktorý podporuje šiitských povstalcov. Ponúkol pritom mierové rokovania Rijádu a jeho spojencom.

Podľa údajov OSN vojna v Jemene vyhnala z domovov približne 2,3 milióna ľudí a spôsobila humanitárnu katastrofu v rozsiahlych oblastiach krajiny.

Sunnitská Saudská Arábia sa obáva, že by úspech šiitských povstalcov v Jemene posilnil pozície jej regionálneho rivala Iránu.