Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Jemenské rakety vypálené z územia povstalcov minuli loď v prielive

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom raketového útoku bol tanker Ardmore Encounter na prepravu ropy a chemických látok, plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov

Dubaj 13. decembra (TASR) – Dve rakety vypálené z územia Jemenu ovládaného húsijskými povstalcami minuli komerčný ropný tanker plaviaci sa prielivom Báb al-Mandab. V stredu to vyhlásil nemenovaný americký zdroj, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Americká vojenská loď počas incidentu tiež zostrelila zrejme húsijský dron letiaci smerom k nej. Žiadne zranenia nehlásili, uviedol zdroj.

Cieľom raketového útoku bol tanker Ardmore Encounter na prepravu ropy a chemických látok, plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Loď podľa dostupných údajov smerovala z Indie na sever k Suezskému prieplavu a mala na palube ozbrojenú ochranku.

Spoločnosť Ambrey, ktorá poskytuje služby v oblasti bezpečnosti námornej dopravy uviedla, že k tankeru sa asi 100 kilometrov od prístavu Hudajda priblížil motorový čln a zo vzdialenosti asi 300 metrov spustil paľbu. Ozbrojená posádka tankera ju opätovala.

Krátko na to motorový čln ostreľoval aj loď plaviacu sa pod vlajkou Malty. Jej ozbrojená ochranka na útočníkov vypálila približne desať výstrelov, dodáva Ambrey.

Húsijskí povstalci podporovaní Iránom predtým útočili na lode plaviace sa pod vlajkou Izraela alebo vo vlastníctve izraelských občanov a firiem. Aktuálny útok spolu s utorkovým útokom, pri ktorom bol cieľom nórsky tanker, však naznačujú, že útoky pravdepodobne rozšírili aj na lode, ktoré sa prielivom Báb al-Mandab plavia bez zjavného spojenia s Izraelom. Ak by sa to potvrdilo, znamenalo by to výrazné rozšírenie medzinárodného dosahu vojenského konfliktu medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy.

Cez prieliv Báb al-Mandab, ktorý spája Červené more s Adenským zálivom, prechádzajú kľúčové trasy námornej dopravy.