Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Troch unesených pracovníkov al-Džazíry prepustili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kto za únosom stojí, nie je doposiaľ známe.

Saná 28. januára (TASR) - Na slobodu prepustili dnes troch pracovníkov panarabskej televízie al-Džazíra, ktorých pred desiatimi dňami uniesli v jemenskom meste Taíz počas natáčania reportáže.

Prepustenými sú spravodajca televízie Hamdí Bukárí, kameraman Abdalazíz Sabrí a tiež šofér Munír Sabaí, uviedla al-Džazíra.

Kto za únosom stojí, nie je doposiaľ známe - aktuálne Bukárího príspevky na sociálnej sieti Facebook však naznačujú, že by mohlo ísť o povstalcov zo šiitského hnutia húsíov.

Nezisková organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) označila Jemen za jednu z najnebezpečnejších krajín pre novinárov, pričom dodala, že v zajatí ozbrojených skupín je tam momentálne prinajmenšom 17 mediálnych pracovníkov.

Povstalci šiitského hnutia húsíov ešte v septembri 2014 obsadili jemenskú metropolu Saná a postupne sa dostali až do Adenu na juhu krajiny. Vlani v marci do bojov na strane vlády prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího vstúpila koalícia vedená Saudskou Arábiou, čo postup šiitov spomalilo.

Posledným ohniskom konfliktu medzi povstalcami a medzinárodne uznávanou jemenskou vládou sa stalo práve mesto Taíz, ktoré pretrvávajúce boje doviedli až k humanitárnej kríze. Tamojší obyvatelia sa boria s nedostatkom jedla a slabé zásoby majú aj miestne nemocnice.