Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Jemen: Únoscovia Rakúšana zverejnili video s podmienkami výkupného

Podľa hovorcu rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Martina Weissa je video autentické.

Viedeň 23. februára (TASR) - Video zachytávajúce uneseného rakúskeho občana Dominika Neubauera zverejnili vo štvrtok jeho jemenskí únoscovia na webovej stránke YouTube.com. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na rakúske médiá.

Rakúšan v ňom so zbraňou pri hlave prosí vládu svojej krajiny a Jemenu, ako aj Európsku úniu, aby zaplatili výkupné kmeňu, ktorý ho uniesol, inak mladému študentovi arabčiny hrozí smrť. "Ak požiadavky nebudú splnené do siedmich dní od zverejnenia tohto videa, zabijú ma," hovorí na zázname Neubauer so slzami v očiach.

Podľa hovorcu rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Martina Weissa je video autentické. Ide o vôbec prvé zábery Neubauera, odkedy ho v decembri minulého roku v jemenskom hlavnom meste Saná spolu s ďalším fínskym párom uniesli.

Weiss ďalej uviedol, že vládny krízový tím pracuje na riešení prípadu. Situáciu však sťažuje skutočnosť, že z videa nie jasné, o aký kmeň ide, nakoľko sa tam žiadny konkrétny nespomína.

Video sa o fínskej dvojici nezmieňuje. "Fínsko, bohužiaľ, nedostalo žiadnu podobnú nahrávku ako Rakúsko," uviedol hovorca fínskeho rezortu diplomacie Jouni Mölsä.