Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Útoky Saudskej Arábie si v Jemene vyžiadali najmenej šesť obetí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Blízkovýchodný Jemen je v zovretí krvavej občianskej vojny už tri roky - odvtedy, ako povstalci obsadili väčšinu územia krajiny vrátane hlavného mesta Saná.

Saná 16. mája (TASR) - Najmenej šesť civilistov prišlo o život a viac ako 40 ďalších utrpelo zranenia počas štvrtkových leteckých útokov koalície vedenej Saudskou Arábiou na oblasť v okolí jemenského hlavného mesta Saná. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Hovorca vzbúrencami kontrolovaného ministerstva zdravotníctva Júsuf Hadrí agentúre DPA povedal, že počas náletov utrpelo zranenia najmenej 41 ďalších civilistov.

Koalícia uskutočnila na území kontrolovanom povstalcami 19 útokov, z ktorých 11 zasiahlo hlavné mesto, uviedla televízna stanica al-Masíra, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP.

Námestník saudskoarabského ministra obrany Chálid bin Salmán vo štvrtok obvinil Irán z objednávky utorňajších útokov dronov na ropovodné potrubie. K zodpovednosti za útoky sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, ktorých Irán podporuje.

"Utorkový útok Iránom podporovaných húsíjských militantov na dve čerpacie stanice na hlavnom saudskoarabskom ropovodom potrubí potvrdzuje, že tieto milície sú len obyčajným nástrojom iránskeho režimu na realizáciu svojej expanzívnej politiky v tejto oblasti," uviedol na Twitteri bin Salmán.

Utorňajšie útoky boli podľa povstalcov odpoveďou na "zločiny" spáchané Rijádom počas vojny.

Blízkovýchodný Jemen je v zovretí krvavej občianskej vojny už tri roky - odvtedy, ako povstalci obsadili väčšinu územia krajiny vrátane hlavného mesta Saná. Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie proti nim bojuje od roku 2015 s podporou medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

Minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov (SAE) Anwar Karkáš v stredu vyhlásil, že koalícia podnikne za utorkové útoky na civilné ciele "tvrdú odvetu".