Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Jemenská armáda dobyla dve kľúčové bašty militantov na juhu krajiny

Dobytie Džaáru je pokladané za dôležité víťazstvo v Spojenými štátmi podporenej ofenzíve jemenskej armády, ktorá sa začala v máji s cieľom opätovne získať kontrolu nad viacerými mestami.

Aden 12. júna (TASR) - Jemenská armáda po týždňoch bojov vytlačila islamských bojovníkov napojených na al-Káidu z miest Džaár a Zindžibar na juhu krajiny, ktoré patrili k hlavným baštám militantov. Oznámilo to dnes jemenské ministerstvo obrany.

Pre jemenských vojakov ide o veľký prielom v ofenzíve podporovanej USA, ktorá má pomôcť zaistiť stabilitu v širšom ropnom regióne Perzského zálivu. Ofenzíva sa začala v máji s cieľom opätovne získať kontrolu nad viacerými mestami, ktoré vlani počas politického chaosu v Jemene obsadila skupina Ansár aš-Šaría, píše agentúra Reuters.

Jasajúci obyvatelia vyšli do ulíc provinčnej metropole Zindžibar a strategického Džaáru pri spontánnych oslavách stiahnutia sa militantov z týchto miest po vyše roku pred postupujúcou armádou.

Ministerstvo obrany oznámilo, že armádne jednotky za podpory miestnych bojovníkov z milícií, vytvorených počas vlaňajšieho povstania proti vláde prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, vstúpili dnes do Džaáru po prudkých bojoch. O život pri nich prišlo najmenej 20 militantov a štyria vojaci.

Hovorca skupiny Ansár aš-Šaría potvrdil, že armáda prevzala kontrolu nad mestom s vyše 100.000 obyvateľmi.

Obyvatelia Džaáru uviedli, že militanti utiekli z mesta pod rúškom tmy. Zanechali za sebou letáky, v ktorých žiadajú obyvateľov o odpustenie a tvrdia, že nechceli "ublížiť Džaáru ani jeho obyvateľom".

Hovorca armády povedal pre Reuters, že pád Džaáru je "ohromujúcou porážkou al-Káidy".