Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci odmietli prímerie vyhlásené Saudskou Arábiou

Šiítski bojovníci, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Päťdňové prímerie ponúkla v sobotu medzinárodná koalícia, ktorá vedie leteckú ofenzívu voči jemenským šiitským povstalcom, takzvaným húsíom.

Saná 26. júla (TASR) - Vodca šiitských povstalcov v Jemene odmietol päťdňové humanitárne prímerie, ktoré vyhlásila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Boj pokračuje a vojna neskončila," uviedol na twitterovom účte vzbúrencov ich vodca Abdalmálik Húsí.

Reagoval tak na ohlásený pokoj zbraní, ktorý by podľa neho prospel len sunnitským militantom z Islamského štátu (IS) a jemenskej al-Káidy.

Päťdňové prímerie ponúkla v sobotu medzinárodná koalícia, ktorá vedie leteckú ofenzívu voči jemenským šiitským povstalcom, takzvaným húsíom. Do platnosti malo vstúpiť dnes večer, minútu pred polnocou miestneho času (22.59 h SELČ).

Zastavenie paľby malo umožniť prísun humanitárnej pomoci pre milióny ohrozených Jemenčanov. Koalícia však zdôraznila, že bude reagovať na akékoľvek porušenie prímeria zo strany húsíov a ich stúpencov z radov jemenských ozbrojených síl.

Saudská Arábia a jej prevažne arabskí spojenci vedú vzdušnú ofenzívu voči Iránom podporovaným vzbúrencom v Jemene od konca marca tohto roku s cieľom obnoviť vládu exilového prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

Šiitskí povstalci bojujú aj proti jemenskej al-Káide a ďalším sunnitským extrémistickým organizáciám, ktoré ovládajú niektoré oblasti Jemenu.