Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci pohrozili ďalšími útokmi na americké a britské lode

Na archívnej snímke jemenskí húsíovia. Foto: TASR/AP

Húsíovia od novembra útočia na plavidlá v Červenom mori a okolí, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásma Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Dubaj 31. januára (TASR) - Iránom podporovaní jemenskí povstalci v stredu oznámili, že v útokoch na americké a britské plavidlá v Červenom mori budú pokračovať aj naďalej. Tieto kroky odôvodnili tým, že ide o sebaobranu, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry Reuters.

Hovorca jemenských húsíov vo vyhlásení zverejnenom v utorok neskoro večer označil za ciele americké a britské lode, ktoré sa podieľajú na "agresii" voči ich krajine. Povstalci majú v Jemene pod kontrolou väčšinu územia vrátane hlavného mesta Saná.

USA a Británia v priebehu januára podnikli viacero odvetných útokov na pozície povstalcov v Jemene a húsíov opätovne zaradili na globálny zoznam teroristických organizácií.

Húsíovia od novembra útočia na plavidlá v Červenom mori a okolí, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásma Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Tento ozbrojený konflikt sa rozšíril aj do iných častí Blízkeho východu - libanonská Teheránom podporovaná militantná skupina Hizballáh sa pravidelne ostreľuje s izraelskými silami v pohraničnej oblasti. V Iraku zase tamojšie ozbrojené milície napádajú americké sily.

Agentúra Reuters píše, že útoky húsíov v Červenom mori a okolí pridali k zvýšeniu regionálneho napätia aj ekonomický prvok tým, že cielia na medzinárodnú lodnú dopravu v tejto oblasti, cez ktorú prechádza 12 percent svetového obchodu.

Jemenskí povstalci vo vyhlásení tiež dodali, že vypálili strely na americký torpédoborec USS Gravely. Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM) v noci na stredu uviedlo, že zostrelilo jednu protilodnú strelu s plochou dráhou letu vypálenú z Jemenu smerom do Červeného mora. Z miesta nehlásili žiadne škody.

Húsíovia sa predovšetkým zameriavajú na kontajnerové lode. Niektoré prepravné spoločnosti už pozastavili tranzit cez Červené more, do ktorého sa vstupuje cez Adenský záliv, a svoje plavidlá odklonili cez dlhšiu a nákladnejšiu trasu okolo južného cípu Afriky. Trasu cez Červené more však naďalej využíva množstvo ropných tankerov.

Povstalci tvrdia, že budú pokračovať vo svojich vojenských operáciách, kým sa v Pásme Gazy nedosiahne prímerie a umožní sa vstup potravín a liekov do tejto palestínskej enklávy v záujme zmiernenia vážnej humanitárnej krízy.