Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci sa údajne pokúsili zaútočiť na obchodnú loď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Samotní jemenskí povstalci, známi ako húsíovia, však popreli, že by stáli za takýmto pokusom o útok.

Káhira/Saná 9. júla (TASR) - Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje proti šiitským povstalcom v Jemene, v pondelok oznámila, že zmarila ich pokus o útok na obchodnú loď v Červenom mori. Podľa vyhlásenia hovorcu koalície, ktoré agentúra DPA prevzala zo saudskoarabskej tlačovej služby SPA, išlo o zachytenie a zničenie člna s nastraženou výbušninou.

"Ohrozovanie medzinárodnej moreplavby a obchodu húsíovskými milíciami podporovanými Iránom je nebezpečným teroristickým činom," uviedol hovorca Turkí Málikí.

Samotní jemenskí povstalci, známi ako húsíovia, však popreli, že by stáli za takýmto pokusom o útok. Ich vojenský hovorca Jahjá Saríja označil oznámenie koalície za "obyčajný výmysel".

Ešte v máji boli terčmi sabotáže štyri obchodné plavidlá vo vodách pri pobreží Spojených arabských emirátov, a to vrátane dvoch saudskoarabských ropných tankerov. Spojené štáty vtedy hovorili o útokoch, za ktorými mohol stáť Irán.

Saudská Arábia takisto v máji hlásila útoky dronmi na dve prečerpávacie stanice ropovodu západne od hlavného mesta Rijád, pričom pripísala zodpovednosť húsíom.

V júni boli zase poškodené dve lode v oblasti pri Hormuzskom prielive medzi Iránom a Arabským polostrovom, kadiaľ vedie strategicky významná trasa pre dopravu ropy, pripomenula DPA.

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.