Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci vypálili balistickú strelu na Saudskú Arábiu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Strela bola vypálená smerom na civilné ciele v oblasti mesta Nadžrán, ktoré sa nachádza na juhozápade Saudskej Arábie pri hraniciach s Jemenom.

Rijád 13. júna (TASR) - Jemenskí povstalci vypálili v sobotu smerom na Saudskú Arábiu balistickú strelu, ktorú sa podarilo zachytiť a zneškodniť. Informovala o tom agentúra DPA.

Hovorca vojenskej koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje proti povstalcom v Jemene, uviedol, že šrapnely zo zneškodnenej rakety zranili bližšie neurčený počet civilistov.

Strela bola vypálená smerom na civilné ciele v oblasti mesta Nadžrán, ktoré sa nachádza na juhozápade Saudskej Arábie pri hraniciach s Jemenom.

Jemenskí šiitskí vzbúrenci zvaní húsíovia sa k správe bezprostredne nevyjadrili. V posledných rokov však podnikli na Saudskú Arábiu už viacero podobných raketových útokov.

Občianska vojna v Jemene sa vystupňovala v roku 2015, keď sa do nej zapojila medzinárodná koalícia pod velením Saudskej Arábie. Koaličné sily bojujú proti povstalcom, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná, a snažia sa o to, aby sa k moci v celej krajine mohla opäť dostať medzinárodne uznaná vláda.

Jemenská vojna je považovaná za zástupný konflikt medzi sunnitskou Saudskou Arábiou a jej regionálnym rivalom, šiitským Iránom, ktorý podporuje húsíov. Jemen sa počas nej dostal na pokraj hladomoru a zdravotnícke zariadenia v krajine sú zdevastované, takže nedokážu účinne čeliť pandémii koronavírusu.