Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jemenský parlament schválil novú vládu, húsíovia si posilnili pozíciu

Demonštrujúci dav v jemenskom meste Sanaa Foto: TASR

Snemovňa s 301 kreslami hlasovala dva dni po tom, ako stúpenci zvrhnutého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha počas búrlivej rozpravy zmarili hlasovanie o vyslovení dôvery vláde.

Saná 18. decembra (TASR) - Jemenský parlament dnes pohodlnou väčšinou schválil novú vládu. Snemovňa s 301 kreslami hlasovala dva dni po tom, ako stúpenci zvrhnutého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha počas búrlivej rozpravy zmarili hlasovanie o vyslovení dôvery vláde, informovala agentúra AP.

Zákonodarný zbor nezverejnil, koľko poslancov hlasovalo za vládu alebo proti nej. Keďže bolo prítomných viac než 200 poslancov, hlasovalo sa zdvihnutím ruky, pričom väčšina jednoznačne odobrila nový 36-členný kabinet.

Krajinu sužuje mocenský zápas medzi prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a šiitskými povstalcami, známymi ako húsíovia, ktorí sa v septembri zmocnili kontroly nad hlavným mestom Saná a sú spojení so stúpencami Sáliha.

Húsíovia prinútili Hádího vytvoriť novú vládu, ktorá zvýši ich dosah na politické dianie v krajine. Okrem vzostupu húsíov však Jemen čelí aj odštiepeneckému hnutiu a aktivitám al-Káidy. Rozsiahla nestabilita znepokojuje susednú Saudskú Arábiu, najväčšieho producenta ropy na svete, a ďalšie štáty Perzského zálivu.