Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí pricestoval do Rijádu

Na archívnej snímke z 21. januára 2014 jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí Foto: TASR/AP

Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Rijád 26. marca (TASR) - Zvrhnutý jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí pricestoval dnes do saudskoarabskej metropoly Rijád. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Hádího privítal na vojenskej leteckej základni v Rijáde saudskoarabský minister obrany, syn kráľa Salmána princ Muhammad, ktorý je zároveň veliteľom koaličnej vojenskej operácie v Jemene.

Medzinárodne uznávaný prezident Hádí ušiel v stredu na lodi z mesta Aden na juhu Jemenu po tom, ako na mesto postúpili povstalci z jemenského šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov a ich spojenci. Trasa jeho presunu z Adenu do Rijádu nie je bezprostredne známa. V húsíjských médiách sa dnes objavili správy o Hádího zastávke v Ománe.

V Adene - kontrolovanom ozbrojenými skupinami lojálnymi Hádímu - sa jemenský prezident ukrýval po úteku z metropoly Saná, ktorú začiatkom roka ovládli povstalci z hnutia húsíov a zosadili jeho vládu.

Jemenský prezident Hádí by sa mal zúčastniť na stretnutí arabských lídrov počas ich summitu 28.-29. marca v Egypte.

Saudská Arábia nemá podľa hovorcu svojej armády bezprostredne plány na spustenie pozemnej vojenskej operácie v Jemene. Pokiaľ to však bude potrebné, ozbrojené zložky Rijádu a jeho spojencov sú na ňu pripravené.

"V tomto štádiu nemáme plány na spustenie pozemnej operácie, keď však táto požiadavka vznikne, saudskoarabské pozemné sily a spriatelené sily sú pripravené a odrazia akúkoľvek agresiu," povedal hovorca.