Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Jemenský prezident sa ospravedlnil USA za útok na ich veľvyslanectvo

Veľvyslanectvo USA v Jemene oznámilo, že pri dnešnom útoku nikto neutrpel zranenia.

Saná 13. septembra (TASR) - Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí sa dnes ospravedlnil americkému prezidentovi Barackovi Obamovi za útok na veľvyslanectvo Spojených štátov v jemenskom hlavnom meste Saná, ktorý podnikol dav ľudí rozhnevaných protiislamským filmom.

Veľvyslanectvo USA v Jemene oznámilo, že pri dnešnom útoku nikto neutrpel zranenia. "Všetci zamestnanci veľvyslanectva sú v poriadku a v bezpečí," uviedol hovorca Lou Fintor.

Jemenský prezident takisto nariadil vyšetrovanie útoku. Niekoľko stoviek protestujúcich ľudí totiž vtrhlo do areálu veľvyslanectva USA, strhlo americkú vlajku na nádvorí, podpálilo ju a nahradilo čiernou, islamistickou zástavou.

Hádí vyhlásil, že páchateľov postaví pred spravodlivosť. Povedal, že útok "davu výtržníkov" bol súčasťou sprisahania, ktorého cieľom bolo znemožniť blízke vzťahy Jemenu s Washingtonom.

Proti filmu Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), ktorý zosmiešňuje islamského proroka Mohameda, dnes protestovali aj desiatky ľudí v palestínskom pásme Gazy. Upútavka k tejto snímke vyvolala pobúrenie moslimských veriacich a útoky na americké diplomatické zastupiteľstvá takisto v Egypte, Líbyi, Maroku a Sudáne.

Podľa informácií stanice BBC nepokoje dodnes neutíchli ani v Egypte. Práve v Káhire došlo v utorok 11. septembra k prvému zo série útokov na americkú diplomaciu v regióne. Pri najvážnejšom z nich, v líbyjskom meste Benghází, zahynul veľvyslanec USA v Líbyi a traja ďalší americkí zamestnanci konzulárneho úradu.