Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Jeruzalem, Predjordánsko a pásmo Gazy čakajú protesty Palestínčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stane sa tak po tom, ako v stredu Spojené štáty uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Jeruzalem 8. decembra (TASR) - Jeruzalem, Predjordánsko a pásmo Gazy sa v piatok pripravujú na masové protesty Palestínčanov po tom, ako v stredu Spojené štáty uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Izraelská polícia posilnila pred tradičnými piatkovými modlitbami moslimov prítomnosť bezpečnostných zložiek v jeruzalemskom Starom meste a jeho priľahlých štvrtiach. Armáda posilnila svoje zložky aj v Predjordánsku.

Agentúra AP pripomenula, že Izrael neurčil na piatok prípadné vekové obmedzenie pre moslimských veriacich prichádzajúcich na modlitby do mešity al-Aksá v posvätnom komplexe na Chrámovej hore. Tenko komplex je častým miestom zrážok palestínskych výtržníkov s izraelskou políciou.

Protestné manifestácie chystajú v piatok zo solidarity k Palestínčanom viaceré moslimské krajiny naprieč Blízkym východom.

Protesty a demonštrácie prebiehajú na palestínskych územiach i vo svete priebežne od stredy.

Palestínske úrady vyhlásili vo štvrtok generálny štrajk a uzatvorili všetky obchodné strediská, školy a verejné inštitúcie.

Líder palestínskeho fundamentalistického hnutia Hamas Ismáíl Haníja vyzval vo štvrtok Palestínčanov na nové povstanie. Nové palestínske povstanie, tzv. intifáda, by sa podľa Haníju malo začať v piatok.

Viac než tisícka moslimov demonštrovala v piatok pred budovou amerického veľvyslanectva v malajzijskej metropole Kuala Lumpur.