Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Útok na železničnej stanici vyvolal nepokoje v Jeruzaleme

Izraelskí policajti si prezerajú miesto nárazu auta do cestujúcich na zastávke jeruzalemskej mestskej železnice Foto: TASR/AP

Podľa izraelskej polície išlo zrejme o úmyselný teroristický útok.

Jeruzalem 23. októbra (TASR) - Vo východnom Jeruzaleme došlo dnes k násilným stretom medzi mladými Palestínčanmi a izraelskou políciou, oznámila agentúra DPA.

Zrážky vypukli v reakcii na stredajší pravdepodobný útok, pri ktorom palestínsky vodič v plnej rýchlosti vrazil autom do cestujúcich na zastávke jeruzalemskej mestskej železnice: o život prišlo trojmesačné židovské dieťa a ďalších osem osôb utrpelo zranenia.

Podľa izraelskej polície išlo zrejme o úmyselný teroristický útok. Páchateľa - 20-ročného Abdala Rahmána Šaludího - počas incidentu postrelili izraelskí policajti. Zomrel v noci nadnes v nemocnici na následky ťažkých zranení.

Zabité trojmesačné dievčatko malo americké občianstvo, rovnako ako jeho rodičia, ktorí v Jeruzaleme študovali v židovskom náboženskom seminári.

Podľa polície si Šaludí v minulosti v izraelskom väzení odpykával trest za bezpečnostný trestný čin.

Správy očitých svedkov stredajšej udalosti sa rôznia. Palestínski svedkovia sú presvedčení, že vodič stratil kontrolu nad vozidlom a následne ho zozadu postrelil izraelskí policajt. Židovskí svedkovia naopak tvrdia, že Palestínčan narazil do skupiny chodcov úmyselne.

Palestínski demonštranti rozhorčení zastrelením vodiča dnes vo štvrti Rás al-Amúd zaútočili kameňmi a petardami na izraelských policajtov, ktorí voči nim nasadili ohlušujúce granáty. Desiatky protestujúcich sa dostali do stretov s policajtmi aj v ďalších častiach východného Jeruzalema. Izraelská polícia vyslala do ulíc posily.