Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Jeruzalemský duchovný žiada izraelské úrady, aby chránili kresťanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Opát Nikodém Schnabel z kláštora Zosnutia Panny Márie v Jeruzaleme zverejnil túto výzvu po tom, ako ho v sobotu v jeruzalemskom Starom meste napadli a opľuli dvaja mladí židia.

Tel Aviv 5. februára (TASR) - Predstavený benediktínskeho kláštora v Jeruzaleme v pondelok vyzval izraelské úrady, aby podnikli ráznejšie opatrenia ako prevenciu pred útokmi na kresťanov.

Opát Nikodém Schnabel z kláštora Zosnutia Panny Márie v Jeruzaleme zverejnil túto výzvu po tom, ako ho v sobotu v jeruzalemskom Starom meste napadli a opľuli dvaja mladí židia.

Benediktínsky mních bol v čase incidentu na prechádzke mestom s nemeckou novinárkou, ktorý útok zdokumentovala.

Policajná hovorkyňa v pondelok uviedla, že polícia už v sobotu zadržala dvoch podozrivých, ktorým nariadila domáce väzenie. Jedným z útočníkov je 17-ročný obyvateľ Jeruzalema.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac na sieti X odsúdil takéto útoky na príslušníkov iných vierovyznaní.

Opát Nikodém v pondelok v rozhovore pre agentúru DPA uviedol, že chce, aby vláda a verejnosť v Izraeli rozpoznali problém "nenávisti voči kresťanom zo strany židov".

Dodal, že nejde o "veľký problém, ale ignoruje sa". Doplnil, že po útoku mu solidaritu prejavili aj "kolegovia rabíni a moslimovia".

Kláštor Zosnutia Panny Márie sa nachádza na okraji Starého mesta Jeruzalema a pomerne často býva terčom rôznych útokov. Opát špecifikoval, že ide o maľovanie a sprejovanie grafitov, rozrezané pneumatiky na autách, znesväcovanie cintorína či rozbité okná. V roku 2014 došlo aj k podpaľačskému útoku.

Spravodajský web i24news ku kauze dodal, že v posledných rokoch v Starom meste Jeruzalema badať nárast prípadov pľuvania na kresťanských duchovných alebo veriacich. Hlavní izraelskí rabíni, premiér Benjamin Netanjahu, ako aj ďalšie verejné osobnosti tieto činy rozhodne odsúdili, čo podľa servera svedčí o závažnosti tohto javu.

Pľuvanie na človeka, či už na tvár, na jeho odev, na zem alebo pri vstupe do pietnych miest, je vnímané ako agresia. Podľa izraelského zákona za takýto čin hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok, ktorý sa môže zdvojnásobiť, ak je útok motivovaný náboženskými alebo nacionalistickými dôvodmi.

Kresťania v Izraeli sú malou menšinou - tvoria len dve percentá z približne 10 miliónov občanov.