Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Jimmy Carter si pripomína jeden rok v hospicovej starostlivosti

Na snímke bývalý americký prezident Jimmy Carter. Foto: TASR/AP

V auguste 2015 bola Carterovi diagnostikovaná rakovina.

Washington 18. februára (TASR) - Bývalý americký prezident Jimmy Carter si v nedeľu pripomína rok strávený v domácej hospicovej starostlivosti. Vlani oslávil 99. narodeniny a trúchlil za svojou zosnulou manželkou Rosalynn, bývalou prvou dámou, s ktorou tvorili manželský pár 77 rokov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Rok po nástupe do hospicovej starostlivosti je prezident Carter naďalej doma so svojou rodinou" v jeho rodnom meste Plains v štáte Georgia, uviedlo vo vyhlásení Carterovo Centrum, nezisková nadácia, ktorú založil po odchode z Bieleho domu.

V auguste 2015 bola Carterovi diagnostikovaná rakovina. Podstúpil radiačnú terapiu a imunoterapiu. V polovici februára 2023 však jeho nadácia oznámila, že ukončil liečbu v nemocnici a naďalej mu bude poskytovaná len domáca paliatívna starostlivosť.

"Rodina Carterovcov je vďačná za mnohé prejavy lásky, ktoré dostala, a za rešpektovanie ich súkromia v tomto období,
" uviedla rodina prostredníctvom nadácie.

Demokrat Carter bol prezidentom Spojených štátov v rokoch 1977 - 1981. Je najstarším žijúcim bývalým americkým prezidentom. V roku 2002 dostal za svoje zásluhy Nobelovu cenu za mier. Jeho manželka Rosalynn zomrela vo veku 96 rokov vlani v novembri. Carter sa na poslednej rozlúčke s ňou osobne zúčastnil.