Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jobbik demonštroval proti migrantom na srbských hraniciach

Šéf ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Gábor Vona, archívne foto Foto: TASR/MTI

Vona pred zhruba 200 demonštrujúcimi povedal, že neprišli šíriť nenávisť, necítia ju voči nikomu.

Budapešť 2. septembra (TASR) - Protestný pochod proti migrácii usporiadala dnes v juhomaďarskej prihraničnej obci Röszke opozičná ultrapravicová strana Jobbik.

Podľa regionálneho spravodajského servera Delmagyar.hu na podujatí nazvanom "Maďarsko patrí Maďarom" predseda Jobbiku Gábor Vona vyhlásil, že nevznikne celoeurópske riešenie v otázke migrácie.

Vona pred zhruba 200 demonštrujúcimi povedal, že neprišli šíriť nenávisť, necítia ju voči nikomu. "Prišli sme, aby sme vyjadrili vôľu maďarskej spoločnosti," konštatoval.

Dodal, že ak by aj vzniklo spoločné riešenie prisťahovaleckej otázky v Európskej únii, pre Maďarsko by to už bolo neskoro. Zdôraznil, že na hraniciach treba zastaviť a vrátiť každého bez rozdielu, podľa neho na to treba nasadiť aj armádu.

Priaznivci Jobbiku sa potom vybrali k železničnej trati Röszke-Horgoš, kde sú zábrany kvôli koľajniciam prerušené a kde zelenú hranicu ilegálne prekračujú najväčšie skupiny migrantov. Podujatie zabezpečuje množstvo policajtov. Migrantov pred zhromaždením zo zberného miesta odviezli autobusmi.

Jobbik chcel nechránený úsek hranice symbolicky uzatvoriť živou reťazou. Po príchode k trati však polícia oznámila, že jej vytvorenie nepovolí.

Vona vyzval účastníkov protestného pochodu, aby poslúchli policajnú výzvu na rozchod. Demonštrácia sa skončila bez incidentov.