Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Predseda Jobbiku G. Vona je pripravený zomrieť pre Maďarsko

Z mítingu opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko - Jobbik, ktoré sa konalo v Budapešti v sobotu 15. marca 2014 pri príležitosti osláv 166. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Napriek silnému dažďu a vetru sa zhromaždenia zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí s národnými, sedmohradskými či árpádovskými vlajkami.

Budapešť 15. marca (TASR) - Predseda ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Gábor Vona je pripravený pre Maďarsko aj zomrieť.

Vyhlásil to dnes v Budapešti na mítingu tejto opozičnej strany pri príležitosti osláv 166. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49.

Napriek silnému dažďu a vetru sa zhromaždenia zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí s národnými, sedmohradskými či árpádovskými vlajkami. Ľavicový volebný blok Zomknutie kvôli nepriaznivému počasiu zrušil popoludňajší masový míting.

Vona, ktorý je v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v Maďarsku kandidátom Jobbiku na post predsedu vlády, poznamenal, že jeho starý otec bol hotový zomrieť za Sedmohradsko. "Ak je mojím osudom, aby som zomrel za vlasť a za tento národ, som na to hrdo pripravený," zvolal a dodal, že Jobbik nemožno zastrašiť poškodzovaním bilbordov, akciami tajných služieb, ale ani vyhrážkami.

"Maďari potrebujú slobodu. Sloboda v nás žije aj dnes, stačí jediná iskra a potomkovia Árpáda a Attilu ukážu svoju silu," povedal predseda Jobbiku, podľa ktorého jeho strana 6. apríla chce preto vyhrať voľby, aby Maďarsku pomohla vstať z mŕtvych.

"Kvôli nejakému Orbánovi a Gyurcsányovi sa nebudeme meniť, nebudeme nikoho provinciou," podčiarkol Vona, ktorý ostro kritizoval činnosť terajšej vlády Fideszu, ale aj výkon predchádzajúcich ľavicovo-liberálnych vlád.

Zhromaždenie sa skončilo bez incidentov.