Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Jobbik je v Maďarsku už jednoznačne druhou najsilnejšou stranou

volebný bilbord strany Jobbik 4. apríla 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vyplýva to z dnes zverejnených aktuálnych výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Ipsos, podľa ktorého vládna strana Fidesz s 37 percentami naďalej výrazne vedie.

Budapešť 19. júna (TASR) - Ultrapravicová strana Jobbik je už jednoznačne druhou najsilnejšou stranou v Maďarsku, podporuje ju 12 percent voličov. Vyplýva to z dnes zverejnených aktuálnych výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Ipsos, podľa ktorého vládna strana Fidesz s 37 percentami naďalej výrazne vedie.

Podľa agentúry MTI voľby do Európskeho parlamentu zanechali stopy prakticky iba na opozičnej Maďarskej socialistickej strane (MSZP), ktorej podpora klesla v uplynulom mesiaci z 11 na osem percent.

V rámci opozičnej ľavice však má MSZP stále najväčší tábor priaznivcov. Demokratická koalícia (DK) si polepšila o jedno percento na štyri percentá, Spolu-PM (Együtt-PM) zostala na dvojpercentnej podpore respondentov. Ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) podporujú tri percentá voličov.

Jobbik si zachoval priazeň respondentov spred mesiaca. V kategórii mladých voličov má táto extrémistická strana až 18-percentnú podporu, pričom MSZP môže rátať iba s dvoma percentami voličov najnižšej vekovej kategórie, konštatoval Ipsos.