Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jobbik nepodporí novelu ústavy, varuje pred obnovou štátostrany

Predseda Jobbiku Gábor Vona Foto: TASR/MTI

Podľa vládneho návrhu novely ústavy by mala vláda v prípade teroristickej hrozby, prípadne útoku, oprávnenie vyhlásiť stav ohrozenia a parlament by o tom iba dodatočne informoval.

Budapešť 12. februára (TASR) - Maďarská opozičná ultrapravicová strana Jobbik nepodporí návrh novely ústavy, ktorú chce vládna strana Fidesz presadiť s cieľom rozšíriť právomoci vlády pre odvrátenie prípadnej teroristickej hrozby. Vyhlásil to dnes v severomaďarskom Salgótarjáne predseda Jobbiku Gábor Vona, ktorý varoval pred snahami Fideszu obnoviť niekdajší systém štátostrany.

Vona v závere trojdňovej výjazdovej schôdzky parlamentnej frakcie Jobbiku podľa spravodajského servera 24.hu zdôraznil, že Fidesz robí obrovskú chybu, keď svoj návrh novely predkladá parlamentu aj napriek tomu, že opozícia vyjadrila svoje obavy a kritiku, a že vládna strana tento návrh nekonzultuje s opozičnými stranami.

"Odmietame túto zákernú politickú taktiku, ktorá je založená na strachu ľudí. Fidesz zneužíva tento strach a snaží sa pri odvolávaní sa na teroristickú hrozbu oživiť v Maďarsku obdobie štátostrany," dodal predseda Jobbiku.

Podľa jeho slov Jobbik určite nepodporí vládny návrh v terajšej forme, má vlastné návrhy riešenia teroristickej hrozby a stále je prístupný rokovaniam v záujme posilnenia bezpečnosti Maďarska.

Podľa vládneho návrhu novely ústavy by mala vláda v prípade teroristickej hrozby, prípadne útoku, oprávnenie vyhlásiť stav ohrozenia a parlament by o tom iba dodatočne informoval. Pri vyhlásení takéhoto stavu by polícii pri udržiavaní poriadku v krajine pomáhala armáda. Vláda by mohla nariadiť obmedzenie predaja niektorých druhov tovaru v záujme naplnenia štátnych zásob, sprísniť kontrolu pošty či internetu a na istý čas by mohla zasiahnuť aj do fungovania médií.

Vládny blok Fidesz-KDNP nemá v parlamente potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Opozičné strany zmenu odmietajú a tvrdia, že návrh Fideszu je dobrý iba na udržiavanie ľudí v strachu. Na vyhlásenie stavu ohrozenia by podľa nich takto stačila aj menšia provokácia.