Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jobbik rozdával vo Viedni ženám slzotvorný plyn proti migrantom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Členovia tejto strany napokon rozdali iba niekoľko desiatok sprejov, zatiaľ čo pôvodne ich chceli rozdať viac.

Budapešť/Viedeň 15. januára (TASR) - Členovia maďarskej ultrapravicovej strany Jobbik rozdávali dnes vo Viedni "ženám ohrozovaným ilegálnymi migrantmi" spreje so slzotvorným plynom Informoval o tom maďarský spravodajský server Origo.hu.

Podpredseda Jobbiku Előd Novák na Facebooku uviedol, že "namiesto kolínskej vody je riešením proti Merkelovej sexuálnym obťažovateľom budapeštianska voda". Polícia v rakúskej metropole ale upozornila Jobbik, že sprej so slzotvorným plynom považuje za zbraň a že nikto sa nemôže na žiadnom podujatí zúčastňovať ozbrojený.

Členovia tejto maďarskej ultrapravicovej strany preto napokon rozdali iba niekoľko desiatok sprejov, zatiaľ čo pôvodne ich chceli rozdať viac pri viedenskej Hlavnej stanici (Hauptbahnhof), pri Viedenskej univerzite a v okolí Západnej stanice (Westbahnhof).

Podľa Origo.hu túto akciu Viedenčania neprijali s radosťou. Po zverejnení informácií o rozdávaní sprejov Jobbikom usporiadala rakúska antifašistická skupina Offensive gegen Rechts (Ofenzíva proti pravici) protidemonštráciu.

Novák pre Origo.hu povedal, že členovia Jobbiku rozdávali spreje až po svojom zhromaždení, a teda neporušili tým žiadne zákony. "Niektoré ženy sa čudovali, keď sme im podali slzotvorný plyn. Boli také, čo sa usmiali, niektoré ho odmietli prijať, ale boli aj také ženy, ktoré sa za sprej poďakovali," dodal podpredseda Jobbiku.