Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Jobbik demonštroval v Szigethalme proti rómskej kriminalite

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa podpredsedu Jobbiku Jánosa Volnera je potrebné pribrzdiť populačný nárast Rómov, pretože v opačnom prípade to bude mať aj vážne ekonomické následky.

Budapešť 13. januára (TASR) - Stovky členov a sympatizantov ultrapravicovej opozičnej strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik demonštrovali proti "rómskej kriminalite" v sobotu večer v maďarskom Szigethalme, kde v miestnej pivárni Róm na Nový rok pri hromadnej bitke pobodal dvoch športovcov.

Ako informovala agentúra MTI, fakľové zhromaždenie, ktorému organizátori dali názov "Kto ochráni Maďarov?", sa konalo na prázdnom pozemku neďaleko pohostinstva, kde došlo k útoku.

"Problém rómskej kriminality dokáže vyriešiť iba Jobbik v prípade, že sa dostane k moci", povedal pred zhromaždenými podpredseda Jobbiku János Volner, ktorý okrem iného zdôraznil, že je potrebné pribrzdiť populačný nárast Rómov, pretože v opačnom prípade to bude mať aj vážne ekonomické následky.

Podľa Volnera Jobbik je pripravený "pomôcť mladým Rómom, ktorý sa chcú dostať von z tohto kruhu". Podpredseda tiež zopakoval, že je potrebné zriadiť žandárstvo, čo je dlhodobým cieľom Jobbiku.

Demonštráciu zabezpečovalo množstvo policajtov. Po prejavoch ďalších rečníkov dav pochodoval s policajným sprievodom k pivárni, ktoré obkolesili poriadkové sily.

Pri hromadnej bitke nadránom 1. januára hospitalizovali s bodnými ranami 19-ročného zápasníka a 17-ročného pästiara. Polícia vzala do vyšetrovacej väzby 17-ročného podozrivého a pátra po prípadných ďalších útočníkoch, informovala MTI.