Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Jobbik: Uzavretie hraníc zo Srbskom nie je riešením migrácie

Volebný bilbord strany Jobbik, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do Maďarska prišlo v januári 54.000 ilegálnych migrantov. Do konca roka ich počet môže dosiahnuť až 120.000, kým vlani to bolo necelých 40.000.

Budapešť 17. júna (TASR) - Fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom, ako to nariadila maďarská vláda, nie je z dlhodobej perspektívy systémovým riešením. Vyhlásil to dnes v Budapešti zástupca predsedu parlamentnej frakcie ultrapravicovej strany Jobbik Dániel Kárpát, podľa ktorého plot nezastaví utečeneckú vlnu.

Opozičný politik podľa agentúry MTI oznámil, že Jobbik poskytne pomocnú ruku skutočne prenasledovaným utečencom, ale nie ekonomickým imigrantom.

Kárpát vyjadril názor, že drvivá väčšina imigrantov prichádza do Európy s cieľom zneužiť sociálny systém kontinentu a nie pracovať. "Maďarsko nemá zdroje, možnosti, ale ani povinnosť podporovať tých, ktorí prídu z ekonomických dôvodov," dodal.



Expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány povedal, že výstavba plota je neprijateľná a neľudská, považuje ju za symbol utláčania. Podľa jeho slov treba chrániť vonkajšie hranice Európskej únie, otázkou však je, či takýmto spôsobom. Gyurcsány podotkol, že súhlasí so systémom prideľovania utečencov podľa určených kvót, ako to navrhla Európska komisia.

Uzatvorenie hraníc odmietla aj ochranárska opozičná strana LMP, podľa ktorej výstavba plota je rozpore so ženevskou konvenciou a súčasne je aj neľudská.

Nemenovaný politik Maďarskej socialistickej strany (MSZP) zdôraznil, že nie je pravda, že Maďarsko je z hľadiska migrácie najohrozenejšou krajinou, ako to tvrdí vláda. Po dlhé roky vynikajúcom vzťahu Maďarska so Srbskom teraz podľa neho dôjde k zlomu vo vzájomných vzťahoch.

Ak by v záujme potlačenia ilegálnej migrácie uzavrelo Maďarsko svoje hranice so Srbskom, bolo by to v rozpore s medzinárodným právom. Vyhlásil to minulý víkend srbský minister vnútra Nebojsa Štefanovič v reakcii na predchádzajúce vyjadrenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána.

Maďarská vláda dnes nariadila ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby dal vybudovať štyri metre vysoký plot na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Plot bude uzatvárať 175 kilometrov dlhý hraničný úsek. "Tlak prisťahovalcov najviac ťaží spomedzi krajín Európskej únie práve Maďarsko," zdôvodnil opatrenie šéf rezortu maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Šéf rezortu vnútra má na splnenie úlohy jeden týždeň.

Do Maďarska prišlo v januári 54.000 ilegálnych migrantov. Do konca roka ich počet môže dosiahnuť až 120.000, kým vlani to bolo necelých 40.000.