Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jobbik vyzval vládu, aby obnovila diplomatické styky so Sýriou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa poslanca Gyöngyösiho dokáže stabilitu Sýrie zaručiť iba Asadov režim.

Budapešť 17. októbra (TASR) - Maďarská opozičná strana Jobbik vyzvala dnes tamojšiu vládu, aby obnovila diplomatické styky s vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada, informovala agentúra MTI. Poslanec Jobbiku Márton Gyöngyösi vyjadril presvedčenie, že by to pomohlo pri riešení migračnej krízy.

Poslanec tejto ultrapravicovej strany pripomenul, že maďarský rezort diplomacie v decembri 2012 vyhostil sýrskych diplomatov z Maďarska a v Damasku zatvoril maďarské veľvyslanectvo s odôvodnením, že za legitímne vedenie sýrskeho ľudu nepovažuje Asadovu vládu, ale "rôzne zoskupenia povstalcov".

Podľa Gyöngyösiho uplynulé tri roky potvrdili, že teroristická organizácia Islamský štát vznikla práve z pestrofarebnej opozície voči Asadovi. Jobbik preto vyzval maďarskú vládu, aby sa ospravedlnila sýrskemu ľudu, ktorého väčšina podporuje Asadovu vládu, a obnovila diplomatické styky s Damaskom.

K riešeniu migračnej krízy je potrebná stabilná Sýria a k tomu aj obnovené diplomatické styky s Damaskom, povedal Gyöngyösi, pričom podľa jeho názoru dnes dokáže stabilitu Sýrie zaručiť iba Asadov režim, kým opozičné skupiny sú "totožné s chaosom".