Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Joe Biden odsúdil antisemitské útoky

Na archívnej snímke zo 17. mája 2021 americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Od posledného vypuknutia bojov medzi Izraelom a Hamasom došlo v USA k prudkému nárastu prejavov antisemitského správania.

Washington 24. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok odsúdil sériu nenávistných útokov a agresívneho správania voči Židom v Spojených štátoch v dôsledku posledného konfliktu medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nedávne útoky na židovskú komunitu sú opovrhnutiahodné a musia prestať. Odsudzujem toto nenávistné správanie doma i v zahraničí - je na nás všetkých, aby sme nenávisti neposkytli útočisko," napísal Biden na Twitteri.

Newyorská polícia v piatok informovala, že vedie vyšetrovanie trestných činov z nenávisti po tom, čo niekoľko ľudí kričiacich antisemitské nadávky zaútočilo na jedného Žida v čase, keď na námestí Times Square demonštrovali proizraelskí a propalestínski demonštranti.

Päť alebo šesť osôb 29-ročného Žida zbilo a zasiahlo paprikovým sprejom vo štvrtok neskoro večer, informoval policajný hovorca. Jednu osobu polícia zatkla.

Riaditeľ americkej organizácie Liga proti hanobeniu (ADL) Jonathan Greenblat uviedol, že od posledného vypuknutia bojov medzi Izraelom a Hamasom došlo v USA k prudkému nárastu prejavov antisemitského správania.

Poukázal na niekoľko incidentov vo viacerých štátoch vrátane dvoch udalostí v kalifornskom meste Los Angeles, kde tento týždeň priaznivci Palestínčanov napadli niekoľko Židov sediacich pred reštauráciou a tiež hodili fľaše do židovských domovov, ktoré mali na dverách tradičnú schránku na pergamen.