Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Jóhannesson sa označil za víťaza prezidentských volieb na Islande

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa neoficiálnych výsledkov kandidatúru Gudni Thorlacius Jóhannessona v sobotňajšom hlasovaní podporilo 38,5 percenta voličov.

Reykjavík 26. júna (TASR) - Nezávislý kandidát Gudni Thorlacius Jóhannesson sa dnes označil za víťaza sobotňajších prezidentských volieb na Islande. Poďakoval sa svojim voličov za podporu a dodal, že na jeseň budúceho roku sa na ostrove uskutočnia parlamentné voľby.

Podľa neoficiálnych výsledkov Jóhannessonovu kandidatúru v sobotňajšom hlasovaní podporilo 38,5 percenta voličov. Na druhom mieste s 29,4 percentami skončila Halla Tómasdóttir. Ostatní siedmi kandidáti skončili ďaleko za touto dvojicou.

Agentúra DPA poznamenáva, že záver kampane pred prezidentskými voľbami na Islande zatienilo úspešné vystúpenie národného tímu na futbalových majstrovstvách Európy vo Francúzsku: Island na nich totiž postúpil do osemfinále, kde bude v pondelok hrať proti Anglicku.

Islandské ministerstvo vnútra zriadilo vo Francúzsku pre fanúšikov dokonca aj volebnú miestnosť, ktorá sa nachádzala v Annecy, v blízkosti kempu islandského mužstva.

Jóhannesson, historik špecializujúci sa na históriu prezidentského úradu na Islande, bol favoritom hlasovania. Uznanie verejnosti si získal v apríli, keď sa v televízii vyjadroval k udalostiam, ktoré napokon vyústili v odstúpenie vtedajšieho premiéra: Sigmundur Davíd Gunnlaugsson bol prvou politickou obeťou škandálu okolo takzvaných Panamských dokumentov, ktoré odhalili, že spoločnosť jeho manželky pôsobiaca v daňovom raji vlastnila dlhy skrachovaných islandských bánk.