Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

John Kerry chce cestu na Kubu využiť na dialóg o ľudských právach

Šéf americkej diplomacie John Kerry Foto: TASR

Barack Obama a kubánsky prezident Raúl Castro sa koncom roka 2014 dohodli na normalizácii vzťahov medzi USA a Kubou, čo viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami.

Washington 23. februára (TASR) - Šéf americkej diplomacie John Kerry navštívi podľa svojho dnešného vyjadrenia na pôde zahraničného výboru Senátu vo Washingtone v priebehu jedného-dvoch týždňov Kubu, aby tam prediskutoval situáciu v oblasti ľudských práv, vnímanú ako jednu z chúlostivých otázok.

Súčasný minister zahraničných vecí USA vlani v auguste po viac ako polstoročí otvoril veľvyslanectvo Spojených štátov v Havane.

Prezident USA Barack Obama iba vo štvrtok ohlásil, že spoločne s manželkou Michelle vykoná v dňoch 21.-22. marca oficiálnu návštevu Kuby, čo je najnovší sprievodný znak historického zbližovania medzi oboma krajinami, ktoré sa začalo v decembri 2014.

Kerry dnes na otázky senátorov týkajúce sa cieľov cesty najvyššieho amerického predstaviteľa do karibskej ostrovnej krajiny uviedol, že Obama bude klásť veľký dôraz na práva Kubáncov na zhromažďovanie sa, demokraciu a slobodu, informovali tlačová agentúra Reuters, viaceré internetové portály i svetové elektronické médiá.

V osobe Baracka Obamu zavíta prezident USA na Kubu po prvý raz od roku 1928, keď tento štát navštívil 30. americký prezident Calvin Coolidge. Obama chce podľa vlastných slov návštevou Kuby podporiť súčasné snahy svojej vlády o obnovenie vzťahov medzi oboma krajinami. Mala by tiež prispieť k zlepšeniu života obyvateľov Kuby.

Barack Obama a kubánsky prezident Raúl Castro sa koncom roka 2014 dohodli na normalizácii vzťahov medzi USA a Kubou, čo viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami.

Washington a Havana po viac ako 50 rokoch obojstranného napätia obnovili vlani v júli diplomatické styky. V uplynulých mesiacoch Spojené štáty uvoľnili niektoré obmedzenia voči Kube - americké podniky napríklad smú na ostrove zakladať pobočky. Obe krajiny už uzavreli aj dohodu o obnovení poštových služieb a pravidelného leteckého spojenia.