Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

John Kerry vyzval svet, aby nepoľavoval v boji proti IS

Na archívnej snímke John Kerry. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie svoju výzvu vyslovil v čase, keď sa objavili správy, že okrem Iraku a Sýrie zapúšťa IS korene aj v Líbyi.

Rím 2. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval dnes svetové spoločenstvo, aby nepoľavilo v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) pôsobiacej v Sýrii a Iraku. Informovala o tom agentúra DPA.

Kerry, ktorý dnes vystúpil v Ríme na schôdzke predstaviteľov koalície bojujúcej proti tzv. Islamskému štátu, svoju výzvu vyslovil v čase, keď sa objavili správy, že okrem Iraku a Sýrie zapúšťa IS korene aj v Líbyi.

Je potrebné, aby sme "pokračovali v stratégii, ktorá je účinná, a robili tak nemilosrdne, aby sme IS neumožnili preskupiť sa, nájsť miesto, kam by ušiel alebo sa bezpečne ukryl," povedal Kerry.

Talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová minulý týždeň uviedla, že popri Spojených štátoch, Británii a Francúzsku sa čeliť hrozbe IS v Líbyi pripravuje vojensky aj Taliansko.

Naopak, nasadenie ozbrojených síl v Líbyi odmietol francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý povedal, že niečo také "neprichádza do úvahy". Namiesto toho navrhol, aby medzinárodné spoločenstvo zaviedlo sankcie proti jednotlivcom, ktorí torpédujú rokovania o vytvorení novej líbyjskej vlády.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier na margo nedávnych vojenských úspechov v boji proti IS v Iraku povedal, že "nie je dôležité len oslavovať víťazstvá, ale aj stabilizovať oslobodené územia".

Po stretnutí v Ríme odcestoval Steinmeier na návštevu Iránu a Saudskej Arábie, pričom oboch regionálnych rivalov vyzval, aby sa podieľali na riešení konfliktu v Sýrii. Obe krajiny tiež upozornil, že majú zodpovednosť, ktorá presahuje ich štátne hranice.