Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Johnson je presvedčený, že britský parlament dohodu o brexite schváli

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britský parlament by mal o revidovanej dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ hlasovať v sobotu 19. októbra.

Brusel 17. októbra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli vyhlásil, že je presvedčený o tom, že parlament jeho krajiny podporí pozmenenú dohodu o brexite, ktorú jednomyseľne podporili hlavy vlád a štátov ostatných 27 členských krajín Únie.

"Som viac ako presvedčený, že keď si moji kolegovia v parlamente preštudujú túto dohodu, budú ochotní za ňu hlasovať," uviedol Johnson pred novinármi v Bruseli po skončení prvej tematickej časti rokovaní lídrov EÚ.

Britský parlament by mal o revidovanej dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ hlasovať v sobotu 19. októbra.

Johnson vyjadril presvedčenie, že nová "rozvodová dohoda" je dobrým riešením aj pre "našich priateľov v EÚ", a zdôraznil skutočnosť, že z Únie skutočne odchádza "spojené kráľovstvo", čiže Anglicko spolu so Škótskom, Walesom a Severným Írskom, ktoré môže spoločne rozhodovať o svojej budúcnosti.

"Môžeme opätovne a spoločne prevziať kontrolu, ako sa hovorí, nad našimi peniazmi, našimi hranicami a našimi zákonmi," uviedol premiér. Rovnako zdôraznil, že jeho krajina bude schopná uzatvárať dohody o voľnom obchode po celom svete a môže začať budovať - po takmer tri a pol roku rokovaní o brexite - celkom nové vzťahy "s našimi priateľmi a partnermi v EÚ".

Johnson vyjadril nádej, že Britov čaká "veľmi vzrušujúce obdobie", a teraz, keď sa podarilo dohodnúť o rozvode, podľa neho začína čas na budovanie nových vzťahov.

"Toto je naša šanca ako demokratov v Spojenom kráľovstve, aby sme ukončili brexit a vystúpili 31. októbra. Je to šanca zamerať sa na naše priority, na priority ľudí, na národný zdravotnícky systém, poslať na ulice ďalších 20.000 policajtov, zvýšiť financovanie vzdelávania v celej krajine a zaistiť čo najväčšie možné zvýšenie životnej úrovne," vysvetlil premiér.

Podľa jeho slov uplynulé triapolročné obdobie rokovaní o podobe brexitu nebolo pre Spojené kráľovstvo ľahké, naopak, bolo to dlhé, bolestivé a rozdeľujúce obdobie a teraz nastal čas, aby sa krajina zjednotila. "Nastal čas, aby sa poslanci spojili a dotiahli túto vec do konca a, ako hovorím, začali budovať nové a pokrokové partnerstvo s našimi priateľmi z EÚ, s ktorými samozrejme máme spoločných mnoho priorít," opísal situáciu šéf britskej vlády.

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) však vo štvrtok dala jasne najavo, že s novou dohodou o brexite nesúhlasí. Podpora strany DUP je pritom pre britského premiéra rozhodujúca pri hlasovaní o dohode v parlamente.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)