Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

B. Johnson: Rusko útočilo v Británii preto, že ho často kritizovala

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Británia tvrdí, že za otravou bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije novičokom stojí ruský štát.

Londýn/Moskva 21. marca (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v stredu vyhlásil, že Rusko podniklo útok nervovoparalytickou látkou na britskej pôde preto, že Spojené kráľovstvo "znova a znova kritizovalo Rusko za prípady porušovania" ľudských práv a demokratických zásad. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Británia tvrdí, že za otravou bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije novičokom stojí ruský štát. Novičok je druh nervovoparalytickej látky vyvinutej v Sovietskom zväze. Rusko popiera účasť na útoku zo 4. marca v anglickom meste Salisbury.

Johnson pred výborom britských zákonodarcov povedal, že zodpovednosť za útok smeruje "naspäť k ruskému štátu a k tým, čo sú vo vedení".

Minister tiež vyjadril súhlas s názorom jedného zákonodarcu, že ruský prezident Vladimir Putin sa pokúsi vylepšiť obraz Ruska počas organizovania Majstrovstiev sveta vo futbale 2018 tak, ako Adolf Hitler využil olympijské hry, keď sa v roku 1936 konali v nacistickom Nemecku. Informáciu priniesla agentúra Reuters. Majstrovstvá budú v Rusku v júni a júli.

Británia a Rusko si v reakcii na útok navzájom vyhostili po 23 diplomatov; Británia sa navyše snaží zhromaždiť po svojom boku spojencov, aby zaviedli proti Moskve nové opatrenia.

Johnson uviedol, že útok nervovoparalytickou látkou vyvolal "po celom svete more zhnusenia". Dodal, že bol príjemne prekvapený "silou solidarity, prejavovanej Spojenému kráľovstvu".

Skripaľ a jeho dcéra sú po otrave stále v kritickom stave.

Zástupca šéfa oddelenia pre nešírenie jadrových zbraní na ruskom ministerstve zahraničných vecí Vladimir Jermakov v stredu oznámil, že Rusko neuzná výsledky vyšetrovania, ktoré vykonáva Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v prípade otravy Skripaľa. Jermakov sa tak vyjadril na brífingu s veľvyslancami na ministerstve zahraničných vecí v Moskve, ktoré ich chcelo poinformovať o svojich obvineniach. Britská a americká misia poslali na stretnutie len nižšie postavených diplomatov.

Ako povedal Jermakov, týmto "bezzásadovým snahám" vyšetriť útok bez výmeny vyšetrovacích spisov s Moskvou "nebudeme venovať" pozornosť.

Jermakov už skôr vyhlásil, že Rusko je ochotné spolupracovať s Britániou, ak tá bude poskytovať všetky zistenia z vyšetrovania.

Podľa jeho slov sa Moskva obáva, že Británia môže zničiť kľúčové dôkazy v prípade útoku na Skripaľa a jeho dcéru. Jermakov na brífingu tvrdil, že Británia "skrýva fakty" a že hlavné dôkazy možno "zmiznú".