Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Johnson sa stretne s Trudeauom a Ruttem, témou budú sankcie voči Rusku

Na archívnej snímke z 11. júna 2021 britský premiér Boris Johnson (vpravo) víta kanadského premiéra Justina Trudeaua pred ich bilaterálnym stretnutím počas summitu G7 v hoteli Carbis Bay Hotel v zálive Carbis Bay pri St. Ives v britskom Cornwalle, na juhu Anglicka. Foto: TASR/AP

Trudeaua takisto prijme aj britská kráľovná Alžbeta II.

Londýn 7. marca (TASR) - Britský premiér Boris Johnson sa má v pondelok stretnúť s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a holandským premiérom Markom Ruttem. Témou rokovaní majú byť aj ďalšie sankcie voči Rusku. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC.

Johnson by podľa BBC mal s Trudeauom a Ruttem hovoriť o ďalších krokoch proti Rusku. Trudeaua takisto prijme aj britská kráľovná Alžbeta II., napísala kancelária kanadského premiéra v piatok (4. februára) na svojej oficiálnej webovej stránke.
Na archívnej snímke z 2. apríla 2021 holandský premiér Mark Rutte.
Foto: TASR/AP

Trudeau v dňoch 6. až 11. marca absolvuje cestu do Európy, počas ktorej okrem Spojeného kráľovstva navštívi aj Lotyšsko, kde sa stretne aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, Nemecko a Poľsko.

Cieľom návštev je podľa úradu premiéra posilniť solidaritu Kanady s európskymi partnermi a spojencami vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu.

Johnson v nedeľu oznámil, že Británia poskytne na pomoc Ukrajine ďalších 100 miliónov dolárov (91,5 milióna eur). Zmienená suma, ktorú poskytne Spojené kráľovstvo prostredníctvom Svetovej banky, podľa vyhlásenia úradu britského premiéra na Downing Street pôjde na fungovanie kľúčových vládnych inštitúcií. Johnson už predtým sľúbil, že Británia na humanitárnu a ďalšiu pomoc Ukrajine vyčlení 220 miliónov libier (264,31 milióna eur).