Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf britskej diplomacie chýbal na spoločnej fotografii ministrov

Śéf britskej diplomacie Boris Johnson Foto: TASR

Aj Biely dom odsúdil útoky autom a nožom v Londýne, pri ktorých zomreli najmenej štyria ľudia, vrátane útočníka a policajta.

Londýn 22. marca (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson dnes chýbal na "rodinnej fotografii" predstaviteľov, ktorí sa vo Washingtone zúčastnili na konferencii o boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, ktorý bol na stretnutí tiež prítomný, vydal vyhlásenie, kde vyjadril sústrasť nad obeťami útoku pri britskom parlamente v Londýne.

"Americký ľud je v duchu a v modlitbách s ľudom Spojeného kráľovstva. Odsudzujeme tieto strašné násilné činy, lebo obete nerozlišujú, či zomreli rukou problémových jednotlivcov alebo teroristov," dodal Tillerson.

Aj Biely dom odsúdil útoky autom a nožom v Londýne, pri ktorých zomreli najmenej štyria ľudia, vrátane útočníka a policajta. Prezident Donald Trump podľa hovorcu Seana Spicera sleduje vývoj situácie.

Trump sa podľa hovorcu dnes telefonicky rozprával s britskou premiérkou Theresou Mayovou a povedal jej, že Biely dom oceňuje "rýchly zásah britskej polície a záchranárov". Spicer dodal, že mesto Londýn a britská vláda majú "úplnú podporu" Spojených štátov.



Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner oznámil, že USA sú pripravené pomôcť akýmkoľvek spôsobom. "Bezpečnosť amerických občanov v zahraničí je jednou z našich najvyšších priorít. Naše veľvyslanectvo v Londýne pozorne situáciu sleduje," dodal Toner.

Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti tiež vydalo vyhlásenie odsudzujúce dnešný útok pri britskom parlamente: "Ministerstvo stojí solidárne po boku našich priateľov v Spojenom kráľovstve a odsudzuje dnešný hrozný útok pri parlamente. Sme v kontakte s našimi britskými kolegami, monitorujeme tragické udalosti a pomáhame s prebiehajúcim vyšetrovaním."