Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Johnson: Thatcherová pomohla klíme zatvorením uhoľných baní

Na archívnej snímke bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo má podľa premiéra obrovskú príležitosť zvýšiť využívanie technológií, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Londýn 6. augusta (TASR) - Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok povedal, že bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová zatvorením uhoľných baní pomohla krajine začať boj proti klimatickej zmene. Informovala o tom stanica BBC.

"Vďaka Margaret Thatcherovej, ktorá zatvorila veľké množstvo uhoľných baní, sme začali skoro," povedal Johsnon počas svojej návštevy veternej farmy na východe Škótska.

"Myslím, že v súčasnosti jedno percento našej energie pochádza z uhlia," dodal Johnson.

Spojené kráľovstvo má podľa premiéra "obrovskú príležitosť" zvýšiť využívanie technológií, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Takisto zdôraznil potrebu "hladkého a rozumného" prechodu od ropy a zemného plynu k "zelenejším" druhom energie.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová Johnsonove vyjadrenia označila na Twitteri za "hrubé a veľmi necitlivé" voči baníkom. Thatcherovej kroky podľa nej zničili v Škótsku uhoľný priemysel životy mnohých ľudí, ktorí v ňom pracovali.

Britská opozičná Labouristická strana uviedla, že Johnson by sa mal za tieto "hanebné" vyjadrenia ospravedlniť.

Margaret Thatcherová bola britskou premiérkou v rokoch 1979 - 1990. Milióny ľudí počas jej vlády protestovali proti zatvoreniu baní a v roku 1984 vypukli násilné zrážky medzi štrajkujúcimi baníkmi a políciou, pripomína BBC.

V roku 1984 zamestnávalo v Británii 170 baní viac ako 190.000 ľudí. Do roku 2015 boli všetky zatvorené.