Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia Francúzsku: Hrozby, ktorým čelíme, sú tie isté

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean Marc Ayrault (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie so svojím britským rezortným partnerom Borisom Johnsonom po ich stretnutí v Paríži 28. júla 2016. Foto: TASR/AP

Johnson prekvapil novinárov, keď na vystúpení s Ayraultom hovoril plynulo po francúzsky.

Paríž 28. júla (TASR) - Nový britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa dnes na svojej prvej oficiálnej návšteve Paríža vo funkcii stretol s francúzskym rezortným kolegom Jeanom-Marcom Ayraultom. Témami rozhovorov boli bilaterálna spolupráca a boj proti extrémizmu, informuje agentúra AP.

Johnson prekvapil novinárov, keď na vystúpení s Ayraultom hovoril plynulo po francúzsky. Pri zmienke o útokoch vo Francúzsku prisľúbil solidárnosť zo strany Británie: "Hrozby, ktorým čelíme, sú tie isté," vyhlásil.

Ministri v spoločnom vyhlásení tiež odsúdili situáciu v Sýrii a pokračujúce obliehanie mesta Aleppo "sýrskym režimom".

Prvú zahraničnú cestu Johnsona v pozícii ministra zatienili nedávne vyjadrenia Ayraulta, ktorý Johnsona obvinil, že britskej verejnosti "veľa klamal" počas kampane pred júnovým referendom o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ.

Johnson bol popredným predstaviteľom kampane za vystúpenie Británie z EÚ, za ktoré napokon hlasovala väčšina voličov. Ayrault Johnsona kritizoval po tom, ako ho prekvapivo vymenovala za ministra zahraničných vecí nová britská premiérka Theresa Mayová.

Minulý týždeň na tlačovej konferencii so šéfom diplomacie USA Johnom Kerrym v Londýne Johnsona zahrnuli novinári otázkami o jeho nelichotivých vyjadreniach až urážkach na adresu zahraničných politikov, ktorými je bývalý starosta Londýna známy.

Tradičné poznámky si Johnson dnes odpustil a uviedol, že s Ayraultom mal "vrelý" dvojhodinový pracovný obed, píše agentúra Reuters. Obaja ministri pred novinármi vystúpili len s pripravenými vyjadreniami, ubezpečovali o priateľstve a nediplomatické udalosti z posledných týždňov nespomenuli. Nechceli nič "riskovať" a hneď po podaní si rúk odišli bez toho, aby odpovedali na potenciálne nepríjemné otázky.