Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Johnson: Za útokmi dronmi v Saudskej Arábii stál pravdepodobne Irán

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Johnsona bude Londýn spolupracovať so svojimi spojencami na deeskalácii napätia vyvolaného týmto incidentom v regióne Perzského zálivu.

New York 23. septembra (TASR) - Britská vláda dospela k záveru, že Irán "s veľmi vysokou mierou pravdepodobnosti" nesie zodpovednosť za útoky dronmi a raketami zo 14. septembra, ktorých terčmi boli dve ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Britský premiér Boris Johnson to povedal v pondelok novinárom počas letu na zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku, informovala tlačová agentúra AP.

Podľa Johnsona bude Londýn spolupracovať so svojimi spojencami na deeskalácii napätia vyvolaného týmto incidentom v regióne Perzského zálivu. Premiér zdôraznil potrebu diplomatickej odozvy, na druhej strane však deklaroval, že britská vláda je ochotná zvážiť prípadné pripojenie sa k americkej vojenskej iniciatíve na podporu Saudskej Arábie.

"Budeme spolupracovať s našimi americkými a európskymi priateľmi, aby sme utvorili odozvu, ktorou sa pokúsime deeskalovať napätie v regióne Perzského zálivu," uviedol Johnson. Podľa vlastných slov sa popri zasadnutí VZ OSN stretne s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Naplánované má tiež rokovania s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Podľa Johnsona by mala byť Británia "akýmsi mostom medzi jej európskymi priateľmi a Američanmi, pokiaľ ide o krízu v Perzskom zálive".

Britskí predstavitelia boli doteraz zdržanliví, pokiaľ ide o označenie pôvodcu útokov v Saudskej Arábii, za ktorými podľa Rijádu a Washingtonu stáli iránske sily, hoci sa k nim bezprostredne prihlásili jemenskí povstalci.