Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jordánska kráľovná navštívila tábory rohinských utečencov v Bangladéši

Ránijá, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ránijá navštívila tieto tábory ako zástupkyňa humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor (IRC) a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Dháka 23. októbra (TASR) - Jordánska kráľovná Ránijá vyzvala medzinárodné spoločenstvo na "efektívnu a rýchlu" reakciu v záujme zmiernenia utrpenia státisícov rohinských utečencov z Mjanmarska, hľadajúcim útočisko v susednom Bangladéši. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Medzinárodné spoločenstvo by malo pomôcť Rohingom nielen z humanitárnych dôvodov, ale aj v snahe o spravodlivé riešenie konfliktu v Mjanmarsku, uviedla kráľovná po návšteve táborov Rohingov na juhovýchode Bangladéša.

Ránijá navštívila tieto tábory ako zástupkyňa humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor (IRC) a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

"Utrpenie, ktoré som videla a príbehy, ktoré som počula od Rohingov v tábore Kutupalong, sú hrozné a srdcervúce," napísala kráľovná na Twitter a ostro odsúdila "globálnu nečinnosť" v reakcii na "etnické čistky moslimských Rohingov".

Odhaduje sa, že počet ľudí, ktorí utiekli z Mjanmarska do Bangladéša od 25. augusta, sa zvýšil už na 603.000, pripomína DPA.

K hromadnému úteku Rohingov došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v uvedený deň v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku, pričom boli vystavení násiliu aj civilisti.

Európska komisia prisľúbila v pondelok pomoc vo výške 30 miliónov eur na riešenie utečeneckej krízy Rohingov.