Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Jordánska reštaurácia nazvaná vyvolala v Izraeli hnev a pobúrenie

Líder opozičnej strany Áno Atid Jair Lapid hovorí pred médiami v Knesete, pondelok 27. marca 2023. Foto: TASR/AP

Poslankyňa izraelského parlamentu Julia Malinovská vyzvala na prerušenie diplomatických vzťahov s Jordánskom.

Bejrút 25. januára (TASR) - Líder izraelskej opozície Jair Lapid vyzval vo štvrtok jordánsku vládu, aby verejne a jednoznačne odsúdila otvorenie reštaurácie rýchleho občerstvenia v Jordánsku, ktorá svojím názvom naráža na 7. október a útok palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela. Poslankyňa izraelského parlamentu Julia Malinovská vyzvala na prerušenie diplomatických vzťahov s Jordánskom, uviedol spravodajský web i24 News.

Ako informovala agentúra DPA, reštaurácia bola otvorená v jordánskom meste Karak, juhozápadne od hlavného mesta Ammán.

Vo videu, ktoré koluje na sociálnych sieťach, vidno logo reštaurácie s nápisom (v angličtine) "October 7". Aj na oblečení zamestnancov bola nášivka s týmto nápisom. Názov reštaurácie pre agentúru DPA potvrdil aj jeden z jej zamestnancov.

O názve sa hlasovalo na stránke novej reštaurácie na Facebooku. Cenou za víťazný návrh bol zlatý prsteň, dodala DPA.

Jordánsko v roku 1994 podpísalo mierovú zmluvu s Izraelom a stalo sa tak druhou arabskou krajinou, ktorá nadviazala diplomatické vzťahy so židovským štátom. V dôsledku vojny v Pásme Gazy sa však Jordánsko na začiatku novembra rozhodlo odvolať svojho veľvyslanca v Izraeli.

DPA konštatovala, že sympatie k Hamasu prejavil aj Jordánčan z provincie Karak, ktorý svojho novorodeného syna pomenoval po Muhammadovi Dajfovi, vodcovi Brigád al-Kasám - vojenskej odnože Hamasu - a predpokladanom strojcovi útoku na Izrael zo 7. októbra.

Kontroverziu vyvolali aj výroky jordánskej kráľovnej Ránije: tvrdila, že Izrael umlčiava kritiku proti sebe tak, že jej autora obviní z antisemitizmu. Deklarovala tiež, že niektoré násilné činy zo 7. októbra 2023 ani neboli dokázané, vrátane údajných dekapitácií detí.