Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jordánske aerolínie zastavili lety cez vzdušný priestor Sýrie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sýria je hlavným uzlom leteckej i pozemnej dopravy v regióne Perzského zálivu a východnej Európy. Aerolínie sa odvolávajú na prioritu bezpečnosti pasažierov.

Ammán 3. marca (TASR) - Jordánske štátne aerolínie Royal Jordanian z bezpečnostných dôvodov zastavili lety cez vzdušný priestor Sýrie. Dnes o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vedenie spoločnosti.

Sýria je hlavným uzlom leteckej i pozemnej dopravy v regióne Perzského zálivu a východnej Európy. Takmer dva roky trvajúce ozbrojené povstanie proti vláde prezidenta Bašára Asada však ťažko poznačilo miliardové obchodné trasy z Turecka do zálivu a naopak.

Podľa vyhlásenia aerolínií Royal Jordanian, ktoré majú v danej oblasti vedúce postavenie, sa opatrenie dotkne najmä Bejrútu ako hlavného cieľa ich letov. Tie budú teraz odklonené cez vzdušný priestor Egypta a Stredozemného mora, pričom cesta bude trvať dlhšie. Aerolínie prevádzkujú štyri lety do libanonskej metropoly denne.

"Tento krok odráža prioritu našej spoločnosti, ktorou je bezpečnosť pasažierov, hoci si to vyžaduje zvýšenie nákladov," uviedol pre Reuters generálny riaditeľ Royal Jordanian Amir Hadídí. Aerolínie už vlani zastavili pravidelné lety do Damasku, rovnako ako ďalší traja leteckí prepravcovia.