Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Jordánsko oznámilo, že pri hranici so Sýriou uviazlo 16.000 utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Krajina sa podľa hovorcu jej vlády zatiaľ na svojom území stará približne o 1,4 milióna Sýrčanov, čo sa rovná 20 percentám jordánskej populácie.

Ammán 11. januára (TASR) - Jordánsko dnes oznámilo, že v odľahlej púštnej oblasti pri jeho hranici so Sýriou uviazlo približne 16.000 sýrskych utečencov čakajúcich na vstup do susednej krajiny. Oproti údajom spred jedného týždňa tak počet Sýrčanov sústredených pri hranici Jordánskom narástol o 4000.

Hovorca jordánskej vlády Muhammad Múmaní povedal pre tlačovú agentúru AP, že úrady utečencov "starostlivo monitorujú" a doručujú im stany, ohrievače, potraviny a lieky, ktoré poskytla OSN a ďalšie humanitárne organizácie. Hovorca dodal, že k dispozícii sú aj kliniky, kde pomáhajú rôzne medzinárodné agentúry a jordánska armáda.

Mnohí utečenci strávili v zhoršujúcich sa humanitárnych podmienkach pri sýrsko-jordánskej hranici už celé týždne alebo dokonca mesiace, ako vyhlásili humanitárne organizácie. Jedna z nich, Human Rights Watch, uviedla, že zo satelitných záberov je zrejmá prítomnosť najmenej 20.000 ľudí. Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval preto Jordánsko, aby utečencom umožnilo vstup.

Hovorca jordánskej vlády informoval, že každý deň povolia vstup približne 50 až 100 utečencom zo Sýrie, pričom prednosť dostávajú ženy, deti, starší a chorí ľudia, ale "bezpečnosť je hlavnou prioritou".

"Jordánsko sa zatiaľ na svojom území stará približne o 1,4 milióna Sýrčanov, čo sa rovná 20 percentám jordánskej populácie. Niekedy krajina prijíma až 5000 utečencov denne. To všetko ide väčšinou na náklady Jordánska," vysvetlil hovorca.

Päťročný sýrsky konflikt si už vyžiadal vyše 250.000 ľudských životov a vyvolal aj obrovskú utečeneckú krízu. Väčšina z vyše štyroch miliónov ľudí, ktorí ušli zo Sýrie, sa usadila v susedných štátoch.