Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Aj Jordánsko obmedzilo vzťahy s Katarom

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Hovorca jordánskej vlády Muhammad Mumaní uviedol, že cieľom rozhodnutia je zaistiť regionálnu stabilitu, lepšie koordinovať politiky arabských krajín a "ukončiť krízy v našom regióne".

Ammán 7. júna (TASR) - Jordánsko v utorok oznámilo, že obmedzuje diplomatické vzťahy s Katarom a zatvára miestnu redakciu katarskej televíznej stanice al-Džazíra.

Rozhodnutie prišlo deň po tom, čo Saudská Arábia, Egypt, Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn prerušili vzťahy s Katarom. Tieto štyri krajiny obvinili Katar, že poskytuje útočisko islamským extrémistom a podporuje regionálneho rivala Saudskej Arábie, Irán. Katar tieto obvinenia popiera.

Saudská Arábia je kľúčovým finančným podporovateľom Jordánska, napísala tlačová agentúra AP.

Hovorca jordánskej vlády Muhammad Mumaní uviedol v utorkovom vyhlásení, že cieľom rozhodnutia je zaistiť regionálnu stabilitu, lepšie koordinovať politiky arabských krajín a "ukončiť krízy v našom regióne".

Medzičasom sa Kuvajt rozhodol stať sprostredkovateľom pri riešení diplomatickej krízy, ktorá sa vyvinula okolo Kataru. Vládca Kuvajtu, emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh, odletel v utorok popoludní z vlasti do Saudskej Arábie, kde sa pokúsi sprostredkovať ukončenie krízy.

Emirov dvor označil cestu za "bratskú návštevu". Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a SAE sa v súčasnosti snažia Katar izolovať. Obviňujú ho, že financuje teroristické skupiny a viac sa stará o dobré vzťahy so šiitským Iránom než so svojimi sunnitskými arabskými susedmi.

Katar už skôr vyhlásil, že si želá, aby Kuvajt robil prostredníka pri riešení diplomatickej roztržky. V Katare sa nachádza už aj ománsky diplomat.