Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jordánsko predložilo rezolúciu o skočení okupácie palestínskych území

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Jordánsko predložilo v Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie o ukončení izraelskej okupácie palestínskych území, ktoré židovský štát obsadil v roku 1967.

New York 18. decembra (TASR) - Jordánsko predložilo v noci nadnes konečnú verziu návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) vyzývajúcu na ukončenie izraelskej okupácie palestínskych území. Informovala o tom agentúra DPA.

Návrh rezolúcie vyzýva na "spravodlivé, trvalé a komplexné mierové riešenie", ktoré by do jedného roka od schválenia v BR OSN zabezpečilo ukončenie izraelskej okupácie a stiahnutie bezpečnostných síl židovského štátu z palestínskych území do konca roka 2017.

Po jednodňovom rokovaní za zatvorenými dverami, ktorého sa zúčastnili arabské členské štáty OSN, predložilo Jordánsko konečný návrh rezolúcie, ktorý môže Bezpečnostná rada do 48 hodín schváliť.

"To, že je návrh rezolúcie pripravený na schválenie, neznamená, že o ňom so všetkými našimi partnermi nemôžeme ďalej rokovať," uviedol na margo rezolúcie palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr. "Sme ochotní spolupracovať so všetkými členmi BR, ktorí s nami budú ochotní spolupracovať," dodal Mansúr.

Podľa palestínskeho ministra zahraničných vecí Rijáda Malkího návrh rezolúcie predloženej Jordánskom je kompromisným francúzskym návrhom, ktorý nemá nič spoločné s pôvodným textom vypracovaným Palestínčanmi a Ligou arabských štátov (LAŠ).

Izraelský minister pre tajné služby Juval Steinitz však napriek tomu návrhu rezolúcie spochybnil a povedal, že ide o vyhlásenie vojny.

"Toto nie je mierový proces. To, čo vedú, je vojna," povedal podľa agentúry DPA Steinitz, ktorý zároveň uviedol, že ak bude palestínska samospráva pokračovať v "sabotovaní" mierového procesu, bude musieť Izrael uvažovať o všetkých možnostiach vrátane jej zrušenia.