Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jordánsko podporilo existenciu palestínskeho štátu

Ilustračné foto. Foto: TASR/ AP

Jordánsky kráľ zopakoval, že podporuje riešenie spočívajúce v tom, že nezávislý palestínsky štát by koexistoval s Izraelom.

Ammán 30. mája (TASR) - Jordánsko v stredu podporilo riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktoré spočíva v existencii dvoch štátov. Dostalo sa tak do rozporu s USA, ktoré sa snažia zmobilizovať podporu arabského sveta pre mierovú konferenciu. Tá sa bude konať v júni v Bahrajne. V stredu o tom informovala agentúra AP.

Poradcovia amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner a Jason Greenblatt sa stretli Jordánskym kráľom Abdalláhom. Jordánska tlačová agentúra Petra napísala, že strany "rokovali o regionálnom rozvoji, predovšetkým o snahe vyriešiť izraelsko-palestínsky konflikt".

Jordánsky kráľ zopakoval, že podporuje riešenie spočívajúce v tom, že nezávislý palestínsky štát by koexistoval s Izraelom.

Greenblatt na Twitteri napísal, že stretnutie bolo konštruktívne, a že sa hovorilo o snahe americkej administratívy pomôcť Izraelu a Palestínčanom dosiahnuť svetlejšiu budúcnosť.

Jordánsko, ktoré je kľúčovým spojencom USA, sa ešte nevyjadrilo, či sa zúčastní na mierovej konferencie v Bahrajne. Palestínčania už oznámili, že sa summitu nezúčastnia a odmietla mierový plán Trumpovho kabinetu.

Podľa Kushnera sa summit bude zameriavať na ekonomické základy mieru medzi Izraelom a Palestínou. Nemá zahŕňať kľúčové politické problémy, ktorým je aj palestínska štátnosť.