Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Sýrsky vojenský pilot dezertoval so stíhačkou do Jordánska, chce azyl

Foto: http://misc.kitreview.com

Podľa sýrskej opozície ide o prvú dezerciu s lietadlom od začiatku už 15 mesiacov pokračujúceho povstania voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ammán 21. júna (TASR) - Pilot sýrskej bojovej stíhačky MiG-21, s ktorou dnes dezertoval do Jordánska, požiadal o politický azyl. Oznámil to jordánsky minister informácií Samí Majtá.


"Požiadal o politický azyl v Jordánsku. Teraz je vypočúvaný," citovala ministra agentúra Reuters.

Podľa sýrskej opozície ide o prvú dezerciu s lietadlom od začiatku už 15 mesiacov pokračujúceho povstania voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Lietadlo pristálo na Leteckej základni kráľa Husajna o 11. hodine (10.00 SELČ), informoval jordánsky bezpečnostný zdroj. Hovoril o vojenskom letisku, ktoré sa nachádza pri hraniciach so Sýriou, asi 80 kilometrov od jordánskeho hlavného mesta Ammán.

Sýrska štátna televízia zverejnila meno a funkciu pilota - je ním plukovník Hasan Hamad - a uviedla, že stratili kontakt s lietadlom o 10.34 h, keď bolo na výcvikovej misii pri hraniciach s Jordánskom.

Hovorca povstaleckej Slobodnej sýrskej armády Ahmad Kásim potvrdil, že pilot s lietadlom dezertoval a žiada o politický azyl v Jordánsku. Povstalci podľa jeho slov pilota k dezercii povzbudzovali.

Od začiatku sýrskeho povstania vlani v marci sýrska armáda nepoužila pri zásahoch voči povstalcom vojenské lietadlá, informovala agentúra Associated Press.

MiG-21 je sovietska nadzvuková viacúčelová stíhačka používaná od začiatku 60. rokov.