Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Funkcionárov v Jordánsku odsúdili za sprisahanie proti monarchii

Na archívnej snímke odsúdený jordánsky funkcionár Bassem Awadallah. Foto: TASR/AP

Kráľ Abdalláh II. navštívi 19. júla Washington, kde sa ako prvý vodca arabského sveta stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Ammán 12. júla (TASR) – Jordánsky súd odsúdil v pondelok dvoch vysokopostavených funkcionárov na 15 rokov väzenia za údajné sprisahanie proti monarchii, informovali agentúra AP a AFP.

Básim Awádalláh, ktorý má aj americké občianstvo a kedysi pôsobil ako vrchný radca kráľa Abdalláha II., a člen kráľovskej rodiny Šaríf Hasan ibn Zajd, boli uznaní za vinných z podnecovania vzbury a odsúdení na 15 rokov väzenia. Obaja údajne s princom Hamzom, kráľovým nevlastným bratom, pripravovali sprisahanie voči monarchii a vyhľadali zahraničnú pomoc.

Rozsudok úrady oznámili v pondelok po procese, ktorý sa konal za zatvorenými dverami a pozostával iba zo šiestich pojednávaní.

Princ Hamza nebol na súde prítomný. Hamza poprel všetky obvinenie už na videonahrávke zverejnenej v apríli. Oficiálne nikdy nebol obvinený a kráľovská rodina tvrdí, že spor s princom vyriešila. Podľa kráľovskej rodiny totiž princ potvrdil svoju lojalitu voči kráľovi Abdalláhovi II. vo vyhlásení, ktoré podpísal ešte v apríli.

Princ Hamza je najstarším synom zosnulého kráľa Husajna a kráľovnej Núr. Podľa želania svojho otca, ktorý zomrel v roku 1999, bol vymenovaný za korunného princa, keď sa kráľom stal Abdalláh. V roku 2004 ho však Abdalláh zbavil tohto titulu a udelil ho svojmu najstaršiemu synovi Husajnovi.

Kráľ Abdalláh II. navštívi 19. júla Washington, kde sa ako prvý vodca arabského sveta stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom.